25 d’abril del 2012

HI HA UNA GIRAFA A L'ESCOLA!!

Per a les girafetes que començaran el mes de setembre i les seves famílies.

Hi ha una girafa a l'escola

Un dilluns, en arribar, al trespol de l'entrada hi havia la marca d'unes petjades que pujaven per l'escala cap al primer pis. Pel que hem vist i ens han contat els més petits el quest se podia seguir des de l'edifici d'Educació Infantil. Curiosos de mena com som les seguírem i la trobàrem asseguda a la biblioteca llegint llibres de girafes. Se coneix que degué entrar per la barrera que dóna al torrent, va passar per l'escoleta dels petits i va trobar el que cercava a l'edifici dels més grans.

En el darrer exemplar de la revista Torrent hi trobareu notícies sobre ella que ens sembla que vos sorprendran tant com ens han sorprès a nosaltres.

El cas és que no ens ve gens de nou que hagi decidit quedar a la biblioteca ni que, havent-n'hi d'altres, hagi triat la nostra.

És una girafa intel·ligent i ben informada. Sap que aquesta biblioteca és la del CEIP Rafal Vell, una escola on infants i adults, mestres, alumnes i pares ens trobam amb la intenció d'aprendre plegats.

Algú li deu haver explicat que treballam junts amb el propòsit d'aconseguir que tots, però sobretot els infants, ara i en la seva vida adulta, siguin autònoms, lliures i feliços.
Un dels camins per aconseguir-ho és desenvolupar l'esperit crític i, per fer-ho, és indispensable l'accés a la informació i a la cultura.

A tot això ens ho facilita l'existència de la biblioteca que és un lloc on tothom pot trobar-hi molta informació, literatura i entreteniments en diversos formats; llibres, jocs, cds, connexió a la web, pissarra digital...
Com que la nostra escola està situada en un barri de Palma, ciutat de Mallorca, molts dels llibres i del material que conté són en català. No se n'estranya gens perquè ja sap que, en aquest centre i des de sempre el català és la llengua que feim servir per relacionar-nos.

Llegint les notícies sembla que, tal dia com avui, encara hi ha qui creu que l'ús habitual del català pugui ser una dificultat a l'hora de relacionar-nos i d'aprendre. La nostra experiència, l'opinió dels antics mestres, pares i alumnes, els resultats acadèmics i els premis que hem rebut per la nostra tasca haurien de ser suficients per evitar-los aquesta preocupació.

Sigui com sigui la girafa te una cosa que a ningú dels que formam aquesta comunitat educativa ens hauria de faltar: confiança.
Ella confia en la professionalitat dels mestres, en l'encert de les seves decisions pedagògiques, en la dedicació dels pares i en la cooperació i la col·laboració dels infants. I confia, sobretot, en les seves possibilitats, la seva capacitat d'aprendre i l'ajut incondicional dels altres.

A més se n'ha adonat de que mestres, pares i infants enguany ens hem esforçat molt per fer de la biblioteca un lloc acollidor. Hi hem fet grans reformes: hem reorganitzat l'espai, l'hem pintat i decorat de manera agradable i atractiva, hem modernitzat el mobiliari i el material informàtic, hem revisat, seleccionat i modernitzat el catàleg i el fons bibliogràfic, hem comprat llibres nous...
En definitiva n'hem fet un lloc on tothom s'hi pugui sentir bé, tranquil i còmode per fer feina, per gaudir llegint i per aprendre plegats.

És per aquests motius que hi ha una girafa a l'escola i no ens estranya que hi hagi volgut venir. Tant de bo que hi quedi per molts anys.